Septemberbröllop i Skåne: Josefin + Andreas

Josefin och Andreas gifte sig den 30 september 2023 på vackra Holmanäs gård, utanför Trelleborg i Skåne, där kärleken flödade tillsammans med god mat och vin. Med hjälp av fotografier från den Göteborgsbaserade bröllopsfotografen Frkn Falkman ska vi nu få ta del av Josefin och Andreas septemberbröllop som vi hoppas ska inspirerar er som är mitt i er bröllopsplanering just nu.

Så träffades brudparet

JOSEFIN: Jag pluggade i Skottland men var hemma över sommaren för att jobba och tjäna pengar. Jag jobbade som servitris på en restaurang där Andreas var kock. I början var vi mest vänner och det var vanligt att man hängde i restauranggänget efter jobbet, men jag märkte att Andreas nog var lite intresserad och till slut så bjöd han ut mig.

Jag hade ganska nyligen kommit ut ur ett annat förhållande så jag var tydlig mot Andreas att han bara skulle bli en sommar-fling vilket han sa att han var okej med eftersom han ville vara med mig. Det blev en lång sommar för 7 år senare, varav 2 år med långdistansförhållande, så gifte vi oss.

Vi började prata om bröllop och att vi var helt överrens om att det var vi under hösten 2021, och att vi kanske borde förlova oss. Sen hände ingenting, och vid nått tillfälle sa Andreas att han inte tyckte att det behövdes ett frieri för vi visste ju redan att det var vi och att vi skulle gifta oss. Då bestämde jag att jag skulle fria så att vi får en rolig historia att berätta.

Jag tog med Andreas ut på en vandringsdag i skogen och när vi kom till skogen så fick han ladda ned en app som gör att man går en virtuell tips prommenad. Frågorna handlade om vårt förhållande, och vid sista frågan så frågade jag om han ville gifta sig med mig. Han svarade fel på 9 av 11 frågor, men på sista frågan så blev det rätt svar i alla fall. Sedan hade jag bokat in en natt i Falkenberg på Ocean hotell och vi gick och åt middag på Skrea matbruk.

Bröllopsplanering

JOSEFIN: Vi var tack och lov väldigt synkade under hela planeringsprocessen. Vi visste att vi ville att hela planeringen skulle kännas kul och inte stressig, och att vi ville ha ett bröllop som representerade oss. Vi var också väldigt överrens om att vi inte ville gifta oss i närheten av Göteborg, eftersom vi båda har många kompisar runt om i Sverige och utomlands som ändå behövde resa till, så ville vara på en plats där så många som möjligt kunde bo över tillsammans.

Vi hade inget riktigt tema, utan vi började leta efter lokal och när vi hittade rätt så fick datumet som var ledigt styra väldigt mycket i temat. Eftersom vi fick ett datum i slutet av september så kändes det naturligt att ha mycket höstfärger och värme i dekorationerna tex.

För oss var det också viktigt att fokus skulle ligga på att samla massa vänner och närmaste släkt, och fokus på riktigt god mat, och eftersom jag är vegeterian så serverade vi endast vegetariskt. Vi ville ha mycket mingel och häng med gött vin och sen såklart dans och fest.

bröllop i Skåne

JOSEFIN: Vi valde att leta främst i Skåne eftersom vi båda älskar Skåne och eftersom det kändes överkomligt för alla som skulle resa till platsen. Holmanäs var nog fjärde stället vi kollade på och det kändes helt rätt eftersom många av våra vänner/familj kunde bo på gården, man bokade gården för hela helgen så vi kunde ha fix och häng redan från torsdagen, och eftersom vi ändå bor i Sverige så fanns möjligheten att ha vigsel inne i orangeriet (så att vi ändå kunde vara skyddade från regn). Sen var det också en bra fest lokal (och så himla vacker plats).

Val av brudklänning

JOSEFIN: Jag visste verkligen inte vad jag ville ha på mig. Jag gick länge och funderade på om jag skulle ha kostym så att jag kunde återanvända den efteråt eftersom jag inte gillade ideen av att köpa något som jag aldrig skulle använda igen. Sedan landade jag i att jag ville ha en minimalistisk klänning i hållbara material.

Jag hittade min drömklänning online från https://kamperett.com/ som skapar etiska och hållbara klänningar i siden. Det går inte att testa denna klänningen i Sverige dock men jag fick kontakt med den gulligaste lilla butiken i Tyskland som säljer denna modellen och de körde en live provning av klänningen via teams med mig så att jag kunde se hur den satt. Jag beställde hem den på vinst och förlust och den var precis allt jag ville ha. Dessutom är det rå siden så att jag nu har lagt upp den och färgat om den.

Andreas var i motsats till mig helt säker på att han ville ha en tredelad kostym i mörkgrönt. Vi letade jättelänge, men till slut så gick han till Rob & Co i göteborg och sydde upp kostymen så att den blev precis det han ville att den skulle vara.

Styling och accessoarer

JOSEFIN: Andreas ville ha en olikfärgad väst från sin kostym, vilken han också sydde upp när han sydde sin kostym. Han köpte matchande bruna mocka sneakers och fick låna sin gammelfarfars klockur att ha i västen. Näsduk och fluga hittade vi online kanske tre veckor innan bröllopet.

Jag ville ha klassiska accessoarer men skor som jag kunde dansa i hela kvällen. Jag hade tur och hittade jättebekväma lack skor från &other stories. Sen unnande jag mig mina drömörhängen från Completed works. Jag var ganska osäker på hur jag ville ha håret med jag visste att jag ville ha det ganska vilt och utsläppt för att vara en kontrast till den enkla klänningen. Jag valde att locka det lite grann, men också att låta mina naturliga lockar komma fram.

Brudbuketten och andra blommor till bröllopet

JOSEFIN: Jag hittade vår florist på Instagram och både jag och Andreas äskade hennes kreationer. Hon odlar alla blommor själv och kunde därav inte garantera vad vi skulle få för blommor, men vi lät henne få fria händer - det enda vi sa att vi ville ha var mycket färg.

Brudgum blommor i bröstficka
Bröllopslokal i Skåne

Vigseln

JOSEFIN: Vi valde att ha vigseln inne i orangeriet även om det var sol. Vi hade dekorerat och fixat så att det skulle kännas varmt och höstigt och mysigt, och min bästa kompis lillasyster spelade musiken när vi gick in.

Ingen av oss minns så mycket från vigseln för vi var så nervösa, men vi minns båda hur fint det var att se alla våra vänner samlade och höra Andreas mamma läsa en dikt och sen det stora i att få hålla våra löften till varandra framför alla människor vi gillar. Det var stort.

vigselringar bröllop ceremoni
borgerlig vigsel skåne

Om bröllopsfotografen

JOSEFIN: Vi ville ha en fotograf som kan fånga känslor och som ser människor, eftersom vi ville ha bilder från dagen som vi kan se tillbaka på där alla våra vänner och familj finns med. Vi híttade Amanda och vi föll båda två pladdask för hennes sätt att verkligen fånga ögonblick, och hennes sätt att skildra miljö och hennes sätt att fota ljus och människor. Hennes bilder är verkligen helt fantastiska. Sedan efter att vi hade haft ett möte med henne så kändes allt så bra - hon är sjuk proffsig och kunnig men också så trevlig och härlig. Varken jag eller Andreas gillar att stå i centrum och vi gillar inte att vara med på bild men Amanda var helt fenomenal på att få oss att känna oss avslappnade.

Bröllopsmiddagen

JOSEFIN: Vi hade tur, och eftersom Andreas är gammal kock så kom hans gamla chef och några kompisar ner och lagade maten. Vi valde att ha mycket sharing vilket blev toppen, och alla har kommit efteråt och sagt att maten var helt fantastisk (vilket var vad vi ville eftersom det är ett av våra stora intressen). Vi hade också runda bord vilket gjorde att det var lätt att ha sharing.

Middagen var så kul, med tal och uppträdanden och massa vin och mat. Vi valde att inte ha dj utan vi hade bara spellista med våra gästers favoritdanslåtar, och min bästa kompis lillasyster som är musiker gjorde ett helt grymt uppträdande utomhus för att starta festen.

Bästa minnet från dagen

JOSEFIN: Det finns många minnen som står ut. Att få se varandra första gången i våra outfits. Att få göra sig iordning med fjärilar i magen med mina närmaste vänner. Stunden efter vigseln när vi gått ut och insåg att nu är vi gifta och vi kunde hångla ostört. Att få skåla i champagne på minglet och inte kunna sluta le för man är så sjukt uppfylld av alla känslor.

Tips till andra som planerar bröllop

JOSEFIN: Låt planeringen vara kul, och inte stressig. Är det inte kul, så gör inte den grejen. Det är erat bröllop så gör det som ni vill ha, inte det som ni tror att någon förväntar sig.

Bröllopsfotograf: Frkn Falkman
Brudklänning: Kamperett
Kostym: Rob & Co
Festlokal: Holmanäs gård
Florist: Sotehus blommor
Ringar: Min förlovningsring är ärvd från min farmor men vi satte dit en egen sten. Båda vigselringar är köpta från Guldmästaren
Trycksaker: Vista print
Catering: Jesper Bogren