Vad kostar ett bröllop? En komplett guide för alla plånböcker
Att planera ett bröllop är en spännande tid, men det kan också kännas överväldigande—särskilt när det kommer till ekonomin. Att sätta en realistisk budget är avgörande för att kunna njuta av planeringsprocessen utan onödig stress. Den här guiden hjälper er att förstå hur ni kan sätta en budget som passar just er, oavsett om ni har en liten, medelstor eller stor budget. Vi delar också med oss av tips på hur ni kan spara pengar och smarta sätt att få ut det mesta av era resurser.
Varför är en budget viktig?
En bröllopsbudget hjälper er att:
Prioritera vad som är viktigast för er.
Undvika oväntade kostnader som kan orsaka stress.
Hålla er inom era ekonomiska ramar och undvika skuldsättning.
Kommunicera tydligt med varandra om ekonomiska förväntningar.
Steg 1: Diskutera era prioriteringar
Innan ni börjar sätta siffror på papper, ta en stund att tillsammans diskutera vad som är viktigast för er på er bröllopsdag.
Vad vill ni minnas mest? Är det maten, musiken, lokalen, klädseln eller kanske ett destinationsbröllop utomlands?
Vilken stämning vill ni skapa? Formellt, avslappnat, romantiskt eller festligt?
Finns det något ni absolut inte vill kompromissa med?
Genom att identifiera era prioriteringar kan ni fördela budgeten så att de viktigaste delarna får mest utrymme.
Steg 2: Fastställ er totala budget
Er totala budget kommer att bero på:
Ert egna sparande: Hur mycket kan ni avsätta från era egna medel?
Bidrag från familj och vänner: Är det någon som vill bidra ekonomiskt?
Övriga inkomster: .T.ex skatteåterbäring eller andra extrainkomster.
Tips: Var realistiska och sätt en budget som inte äventyrar er ekonomiska trygghet.
Bryt ner er totala budget i olika kategorier. Här är några vanliga kategorier att överväga:
Lokal och vigselplats
Mat och dryck
Klädsel (brudklänning, kostym, accessoarer)
Fotograf och videograf
Dekorationer och blommor
Underhållning (musik, DJ, liveband)
Transport
Inbjudningar och trycksaker
Ringar
Smekmånad
Övriga kostnader (t.ex. hår och smink, bröllopstårta, gåvor till gäster)
Steg 3: Skapa en detaljerad budgetplan
Bröllopsbudget 100 000 kr
I tabellen nedan har vi gjort ett exempel på hur ett “standardbröllop” med en budget på 100 000 kr kan se ut. Under tabellen hittar du mer information om varje punkt.
Bröllopsfotograf 20 000 kr
Förutom den totala kostnaden för lokal, mat & dryck, som ofta klumpas ihop som en kostnad, så är just bröllopsfotografen ofta den tjänst som kostar mest. Och med all rätt! En fotograf lägger ner otroligt mycket tid dels före bröllopet, med möten och eventuell location scouting samt blir ofta en stöttande person i bröllopsplaneringen. Fotografen är med under hela dagen och tar ofta tusentals bilder. Efterarbetet är sedan det som tar allra mest tid, med sortering, redigering och eventuell retuschering av bilderna. I budgeten har vi gett en snittkostnad som exempel som representerar att anlita en bröllopsfotograf under större delen av dagen, men inte en heldag. Det är inte ovanligt att en högt ansedd fotograf tar uppåt 70 000 kr för en heldag.
Känner ni att ni inte vill lägga en allt för stor del av er budget på en fotograf? Välj då ett mindre paket, där fotografen är med under färre timmar under dagen, till exempel bara under vigsel, mingel och porträtt.
Bröllopslokal 20 000 kr
Lokalkostnader kan variera mycket beroende på var man är. Men har ni avsatt en budget på 20 000 kr kan ni känna er lugna med att ni kommer hitta en lokal som passar just för er! I kostnaden för en bröllopslokal kan olika saker ingå. T.ex bord och stolar samt porslin. Hos de allra billigaste lokalerna brukar sällan något ingå, utan man får hyra sina bröllopsmöbler och porslin externt.
Mat & Dryck 25 000 kr
Det här är en ytterst rörlig del i budgetposten. Allt beror på om ni tänkt laga maten själv, anlita catering eller väljer till mat och dryck från bröllopslokalen ni bokat. Denna kategori är också i princip den enda som påverkas på ett tydligt sätt beroende på hur många gäster ni bjuder. Har ni 100 gäster och ska anlita en cateringfirma? Då räcker den här budgeten troligtvis inte till. Ska ni laga all mat själva och bjuder 40 gäster? Då kanske ni får pengar över till att anlita en fotograf under en heldag istället.
Brudklänning (och accessoarer) 12 000 kr
För vissa kan den här budgeten kännas allt för låg och för andra kan den kännas allt för hög. Allt beror på vilken vision man har gällande sin brudklänning. Men det är fullt rimligt att hitta sin drömklänning från en vanlig brudbutik, samt inkludera kostnaden för skrädderijusteringar och accessoarer så som en brudslöja med en budget på 12 000 kr.
Kostym 5 000 kr
Brudgummens klädsel blir tyvärr ofta nedprioriterad i budgeten. Men det är väl klart att han också ska få känna sig extra fin på sin bröllopsdag! I kostnaden för kostym har vi även vägt in eventuella skrädderijusteringar.
VIgselringar 8 000 kr
Till vigseln behöver ni båda har varsin ring. Det finns många prisvärda alternativ, såsom enklare ringar i guld eller andra material, samt ringar utan diamanter och andra ädelstenar. Besök din lokala guldsmed för att se de många olika alternativen. Har ni ärvda ringar? Då kan en lokal guldsmed hjälpa till att justera storlek och addera nya detaljer, unikt för er som par.
Blommor 5 000 kr
Har du inte kunskapen själv att sätta ihop din drömbukett, så kan du behöva anlita en florist. Förutom själva brudbuketten, så brukar florister ofta även göra brudtärnornas buketter, blomsterkransar och corsage till brudgum och marskalkar. Skulle ni vilja ha allt detta från en florist & fler blomsterdekorationer så kommer 5 000 kr oftast inte räcka. Så här gäller det att prioritera vad som är viktigast för er.
Dekorationer 3 000 kr
Kostnaden för dekorationer på bröllop kan lätt dra iväg utan att man tänker på det. Vimplar, ballonger, ljusslingor, stearinljus, tyll, vigselbåge och diverse för borden är bara exempel på dekorationer som kan innefattas under ett bröllop.
Trycksaker 2 000 kr
Save the date-kort, inbjudningskort, bordsplacering, tackkort osv. Listan med trycksaker som kan behövas till ett bröllop kan göras lång. Men ett enkelt sätt att få ner kostnaden här är att göra handskrivna lappar, t.ex för bordsplacering. Ni kan också skippa Save the date-kortet och endast satsa på ett riktigt inbjudningskort där all info finns samlad direkt. Det allra billigaste alternativt - digitala inbjudningar.
Kategorier som inte nämndes i exemplet ovan, men som också är bra att tänka på:
Hår och makeup
Bröllopstårta
Transport
Skor och övriga smycken
Underhållning / musik
Bröllopsresan
bröllopsBudget: 50 000 kr
Här föreställer vi oss ett större, borgerligt trädgårdsbröllop eller lantligt bröllop med ca 80 gäster, där kostnad för lokal och transport är minimal. Kanske har ni en släktgård som ni kan nyttja kostnadfritt och sedan gjort maten själva. Kanske har ni hittat en brudklänning och kostym på second hand samt gjort mycket DIY-dekor och plockat dekorationer från naturen, och vill samtidigt lägga en större budget på fotograf. Då hade en grov fördelning av budgeten kunnat se ut så här:
Går det att planera ett billigt bröllop?
Absolut! Här hittar du våra 5 bästa tips om hur du kan spara pengar i din bröllopsplanering.
Handla second hand
Allt från brudklädsel och ringar till dekorationer går att fynda på second hand. Det finns mängder med köp & sälj-sidor på sociala medier där du bland annat kan hitta riktigt prisvärda brudklänningar. Det finns även flertalet brudbutiker som arbetar med second hand.
Något Lånat
Låna detaljerna till bröllopet från familj och vänner. Kanske kan ni samla ihop till porslin till bröllopet, istället för att hyra. Samma gäller klädsel och accessoarer. Vad finns i dina bästa vänners garderober som du kan låna till ditt bröllop?
Använd naturen
Med dekoration från naturen kommer man långt! Plocka in vilda blommor, ax eller granris till ditt bröllop. Gifter ni er vid havet? Plocka stenar från stranden och använd dem som grund till “bordsplaceringslappar”.
kuvertavgift
Låt era gäster betala en kuvertavgift som täcker mat- och dryckeskostnaden till middagen, istället för att ge en bröllopspresent. Detta är vanligt och inget konstigt alls. Om vissa släktingar eller andra gäster reagerar negativt på detta (ja, tyvärr kan det vara så), så förklara att detta är någonting ni behöver göra för att kunna bjuda in alla ni vill ska fira dagen med er. Det finns inga rätt eller fel i bröllopsplaneringen, ni gör det som funkar för er som brudpar och ska göra det utan att anpassa er till andras åsikter.
Önska bröllopstjänster i gåva
Oavsett om ni säger “ni behöver inte ge oss någon present” så kommer alla gäster att vilja göra det ändå. Om ni inte redan har valt kuvertavgift som ett sätt att få ner budgeten, så kan ni passa på att önska bidrag till exempelvis en bröllopsfotograf. Exempel på text ni kan använda:
“Hjälp oss att fånga dagens alla ögonblick. Istället för att ge oss en bröllopspresent, skänk valfri summa så att vi har råd att anlita en bröllopsfotograf under hela dagen. Skänk ditt bidrag i samband med att du OSA:r.“
Eller liknande text.
Slutsats
Att sätta en budget för ert bröllop behöver inte vara svårt. Genom att vara realistiska med era förväntningar kan ni planera en fantastisk bröllopsdag som passar just er ekonomiska situation.
Lycka till med planeringen och stort grattis till er kommande bröllopsdag!