En himmelskt god sommartårta!

En regnig dag för nån vecka sedan bakade jag en tårta, en mycket lämplig sysselsättning. Jag gick all in och inledde med att göra en lemon curd.

Det finns ju otaliga recept på lemon curd. Jag använde det här:

LEMON CURD

3 citroner
3 ägg
3 dl socker
125 g smör

Gör så här:
1. Rengör citronerna (jag använde ekologiska och skulle kanske därför ha behövt använda fyra; ekologiska citroner är ju ofta mindre än icke-ekologiska).
2. Riv ner skalet från citronerna i en kastrull och tillsätt citronsaften.
3. Tillsätt 3 ägg (jag tog fyra, våra egna ägg är ganska små) och 3 dl socker (här hade jag med facit i hand velat minska på sockermängden kanske med 0,5 dl). Låt sjuda till en tjock kräm.
4. Blanda ner 125 g smör och rör tills allt har gått ihop sig.
5. Häll upp på burk och låt svalna.

Extra roligt när min vän och lärarkollega Sara har drejat citruspressen!

Så. Himla. Gott.

Medan curden svalnade gjorde jag tårtbotten. En klassisk sockerkaka (från Leilas bok A piece of cake):

TÅRTBOTTEN

3 ägg (samma sak som med citronerna, jag tog fyra)
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda ner det i äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör försiktigt ner det i smeten.
5. Fyll i en smord och bröad kakform.
6. Grädda mitt i ugnen ca 25-30 min.
7. Låt kakan svalna och stjälp upp!

Min tårtbotten hade behövt vara lite till i ugnen. Den var lite väl krämig på mitten och det försvårade när jag skulle skära tårtbotten i olika lager. Tur att det inte syns på den färdiga tårtan hur galet det ser ut mellan de olika lagren!

Fyllningen bestod av jordgubbar, lemon curd och grädde, vilket ju är en svårslagen kombination! Jag hade tur och fick tag på svenska jordgubbar på vår Ica. En del av jordgubbarna skivade jag, hällde över lite socker och vaniljpulver. Resten la jag undan och sparade till det översta lagret.

På det understa lagret lades skivade jordgubbar.

Och på det andra breddes lemon curd ut. Jag fick hjälp av min vän Stina.

Dags för grädde!

En liten medhjälpare!

Och slutligen lades jordgubbar högst upp i en härlig hög. Tadaa!


Igen: gott! Gör en egen tårta, tycker jag! Kanske till midsommar?

Guest UserKommentera