Bröllopsblommor
I Umeås centrum och vackra kulturhus Väven finns blomsterhandeln Linné och Grankvist. Carolina och Daniel är eldsjälarna bakom blomsterhandeln och de vill att Linné och Grankvist ska vara en blomsterhandel med ett miljö- och hållbarhetstänk i fokus, det i en bransch som är full av tillfälliga snittblommor. Hur ska man tänka där? Jag, Carolina och Daniel fikade och pratade blommor, bröllop och hållbarhet.
Som så många andra i bröllopsbranschen säger Carolina och Daniel att det är en klar fördel att vara ute i god tid. Kanske någon tänker att blommorna på en bröllopsdag mest bara finnas där, men det är aktiva beslut bakom varje bukett och sommarlördagarna är begränsade. Att binda buketter lång tid på förhand går ju av förståeliga skäl inte och därför finns det helt enkelt inte tid att göra iordning blommor till hur många brudpar som helst en sommarlördag.
Det finns en uppsjö av vackra sommarblommor, men vet de flesta vad de är ute efter när de tar kontakt med Carolina och Daniel?
- Ibland och ibland inte, säger Carolina och fortsätter:
- En del har en jättetydlig bild av vad de vill ha; de har redan pinnat blombuketter på Pinterest ett tag. Det kan också hända att man tror att man vet vad man vill ha, men att det slutgiltiga resultatet inte liknar det man såg framför sig i planeringsstadiet. Det kan bero på att blommorna helt enkelt inte går att få tag på när paret gifter sig, att de inte är i säsong.
- Ibland är det också svårt med pinnade bilder på blommor, säger Carolina och syftar på att det kan vara svårt att veta om paret tycker mer om fotografens känsla och “filter” än de faktiska blommorna på bilden. Därför kan det vara bra att få ett antal bilder och inte bara en enda. Då är det lättare att urskilja exakt vad paret är ute efter och Carolina och Daniel kan ge förslag på vad de kan göra i blomsterväg.
Det bästa är ändå att titta på de buketter som Linné och Grankvist har bundit tidigare. På det sättet ser brudpar vilken slags blommor de kan förvänta sig.
- Alla florister är ju olika! Men folk litar på oss och att det bli bra, konstaterar Carolina.
Det är ju mycket som ska planeras inför ett bröllop och blommorna är bara en del. Men hur mycket tid tar blomster-planeringen?
- Ofta både hörs man på telefon och ses i verkligheten och diskuterar. Men det ser lite olika ut, säger Carolina.
Och planeringen kan vara ganska tidskrävande. Det som många kanske inte tänker på är att den största delen av Carolina och Daniels arbete går ut på att kommunicera med kunder och beställa blommor; själva bukettbinderiet är en relativt liten del av det faktiska arbetet som florist.
- En del har vi en ganska omfattande kommunikation med säger Carolina och Daniel fyller i att ju många idag inte stannar vid brudens blommor, utan paren satsar också på blommor i kyrkan eller festlokalen. Och då är det fler beslut som ska fattas.
- I de fallen är det är ganska bra att säga ”det här är vår budget” och så utgår vi från det när vi planerar både brudbuketter och lokalen.
Förstås kostar det en del att anlita professionella, men det behöver inte bli så mycket dyrare:
- Många tror att det blir billigare om man gör det själv, men det är inte alltid så. De flesta har t.ex. svårt att beräkna hur mycket man ska köpa in, helt enkelt för att man inte vet och har gjort det förut. Då kan det vara bättre att be om hjälp av någon som vet och kan.
Här ser Linné och Grankvist en trend: det blir vanligare och vanligare att brudpar vill ha hjälp med lokalen och annat än själva brudbuketten, vilket de såklart tycker att är roligt, för blommorna är en viktig ingrediens när det ska skapas känsla och stämning i en lokal. I Sverige lägger man ändå inte så mycket pengar på blommor om man lyfter in det hela i ett internationellt perspektiv.
- Det är synd! I USA kan det vara närmast standard att lägga 30.000 på blommor och så är det inte här. Men blommor är oftast dyrare i USA, menar Carolina som också tillägger att vi väl lägger mindre pengar totalt sett på våra svenska bröllop. Det gäller alltså inte bara blommorna.
Vad ska man räkna med att en “vanlig” brudbukett kostar?
- Från ingenting till hur mycket som helst, säger Daniel.
- En del vill ha stora trädgårdsrosor i sina buketter som går på långt över hundra kr styck, då landar prislappen på 5-6.000 kr för en bukett. Medelbuketten kostar någonstans kring 2000-2500 kronor.
Trender och vad som är “inne” just nu styr såklart också hur en “vanlig” bukett ser ut:
- Just nu har det varit inne med stora yviga buketter med många blommor i olika nivåer och då blir det såklart mycket blommor och lite dyrare buketter om alternativet är att ta med sig tre rosor i handen när man gifter sig.
Hur tror blomsterduon att blommorna kommer att se ut de kommande åren? Vart är vi på väg?
- Jag tror att vi är på väg bort lite från det bohemiska bröllopsblommorna och börjar tänka mer floristbundna buketter, tror Carolina och ger ett exempel:
- Droppformade buketten är på väg tillbaka! Men i kanske mer “luftig” form än tidigare.
Daniel håller med:
- Blommorna kommer att bli lite mer strikta, mer ordnade och tillrättalagda.
Det är ju inget nytt att kändisar och kungligheter fungerar som förebilder här och Carolina nämner det brittiska prinsparet William och Meghans bröllopsblommor som exempel. Deras bukett var ganska liten och hårt bunden med stjälkar vackert uppradare. Den typen av bukettbinderi kräver både precision och yrkeskompetens. Själv tycker hon om att få ägna sig åt hantverket som ligger bakom de mer klassiskt bundna brudbuketterna och välkomnar därför trenden med hantverket i fokus. Daniel älskar å sin sida att hålla på med stora rosor och rosor är och förblir blommornas blomma när det handlar om bröllop, även om dahlian har varit populär de senaste åren och troligtvis kommer att fortsätta stå i rampljuset ett tag till.
- Dahlia, krysantemum och nejlika har varit och är fortfarande populära. Det ska gärna se ut som om man har plockat buketten i en egen trädgård.
Färgmässigt tror Carolina och Daniel att vi kommer att få se lite starkare färger på blommor, att brudpar går från det pastelliga till mer distinkt färgsättning. De senaste åren har präglats av mycket ljusa pioner, men det har varit färre pioner i år.
I de buketter som görs använder Linné och Grankvist också egenodlade blommor, även om det är i liten skala. De använder även gärna det som växer i naturen. Att arbeta med närodlat stoff är ett sätt för dem att arbeta hållbart.
Slutligen frågar jag vilken som är den heta floristdrömmen just nu när det handlar om bröllop och Daniel svarar:
- Myrtenkrona och slöja!
Och kanske får vi se de klassiska och myrtenkronorna snart (igen)!
Tre tips för dig som ska planera dina bröllopsblommor:
1. Utgå från dig själv och vad du tycker om, snegla inte för mycket på trender.
2. Hittar du en florist som du litar på, släpp kontrollen!
3. Utgå från klänningen. En stor klänning kräver en ganska tor bukett. Tänk på helheten!
Tre tips för att tänka hållbart:
1. Använd blommor som är i säsong (och det kan Linné och Grankvist hjälpa till att fundera ut!).
2. Återanvänd blommor i kyrkan som dekoration också i festlokalen.
3. Hyr vaser och annat istället för att köpa nytt.
Tack, Linné och Grankvist för pratstunden!