Lantligt Och Naturnära Augustibröllop i Östersund: Hanna + Filip

Äntligen måndag och en rykande färsk bröllopsberättelse! Den här gången ska vi besöka Östersund för att ta del av bröllopet mellan Hanna och Filip. De gifte sig i Frösö Kyrka den 21 augusti 2021 med fest på Kyrkås Kulturgård. Fokus för dagens tema var naturnära, personligt och genuint. Det är ett underbart bröllop vi har framför oss. Vi lämnar över ordet till bruden Hanna och fotograf Amanda Freskgård som ska ta oss igenom bröllopet.

lantligt bröllop first look
lantligt bröllop

Så träffades brudparet

Hanna: Hösten 2012 började jag plugga i Uppsala och flyttade in i samma studentkorridor som Filip. Vi stötte ofta på varandra i korridorens gemensamma kök och hade väldigt lätt för att prata med varandra. Under hösten bjöd Filip in mig till en surströmmingsskiva han skulle ha för sina kompisar och kort därefter blev det vi. Redan två månader efter att vi blev ett par åkte han iväg ett halvår på utbyte i Australien, eftersom vi klarade det visste vi att vi nog skulle klara allt tillsammans!

En dimmig novemberdag 2018 åkte vi upp till Filips stuga i Höga Kusten. På lördagen åkte vi fyrhjuling upp till en toppstuga för att grilla korv. Jag anade ingenting när jag började bläddra i stugans gästbok för att skriva en hälsning. Först dök en sida upp med ett stort hjärta där det stod H+F - jag stannade upp och tyckte det var ett riktigt märkligt sammanträffande. Till slut hörde jag Filip säga att jag skulle vända blad och där stod det “Hanna, vill du gifta dig med mig?”. Filip gick ned på knä och höll upp förlovningsringen och väntade på mitt svar. Jag blev otroligt chockad men fick till slut ur mig ett JA! Han hade dagen innan sprungit upp till stugan och skrivit i gästboken då han visste att jag gillar att skriva i dem. Efter det blev det grillad korv och champagne uppe på berget, en helt perfekt kombo.

Efter frieriet och lunchen åkte vi ned till stugan och Filip bad mig gå in för att hämta hans arbetstelefon. När jag öppnade dörren till vardagsrummet möttes jag av Filips kusiner och respektive, hans farfar samt min syster och hennes kille som alla skrek “Surprise!”. Blev såklart livrädd, men shit vad kul vi hade. De hade under tiden vi var iväg förberett en riktigt fin middag och fest. Jag blev verkligen dubbelöverraskad kan man säga!!

lantligt bröllop
lantligt bröllop first look
lantligt bröllop first look
lantligt bröllop bukett

Bröllopsplanering

Hanna: Jag och Filip kommer från samma breddgrader i Sverige, Brunflo utanför Östersund och Sundsvall. Vi gillar lugnet, upplevelserna och naturen som finns i Höga Kusten och Jämtlandsfjällen där våra familjer har stugor, så vi ville att vårt bröllop skulle gå i samma lite skandinaviska, naturnära och lantliga tema. Jag är lite lokalpatriot så det var klart att vi skulle gifta oss i Jämtland och att det skulle vara en kyrklig vigsel. Med utgångspunkt i det lite lantliga temat bokade vi en loge som festlokal på Jamtli i Östersund (ungefär som Skansen i Stockholm men i mindre format) för vår fest och planerade både att laga maten själva och göra alla dekorationer.

Bröllopet var planerat för augusti 2020, men tyvärr fick vi som många andra ställa in bröllopet med tanke på alla restriktioner under pandemin. Där och då kändes det väldigt tråkigt men också som lite av en lättnad då vi slapp gå runt i ovisshet och tog istället sikte på augusti 2021. Problemet var att det mot slutet av juni 2021 låg en begränsning på 50 gäster på privata tillställningar, och vi hade bjudit närmare 90 gäster. Vi fick helt enkelt planera om och söka efter ett nytt ställe med serveringstillstånd då det inte fanns några restriktioner för restauranger så länge man hade bra avstånd. Vi hittade Kyrkås kulturgård i Lungre utanför Östersund. I efterhand blev detta verkligen en jackpot för oss! Gården var helt nyrenoverad och nyöppnad samt hade den lantliga och naturnära atmosfär som vi ville ha.

skogsbröllop

Klädsel

Hanna: Jag hade ingen jättetydlig bild över hur jag ville att min brudklänning skulle se ut men av klänningar jag hade kikat på visste jag att jag ville ha någonting med spets. Jag tog självklart hjälp av mina två brudtärnor som smakråd och var först på Bröllopsbruket och provade flera klänningar men där hittade jag inget som kändes rätt. Därefter var jag på Zetterberg Couture och provade flera av deras klänningar. Mot slutet av provningen hade jag inte hittat något som kändes helt rätt där heller varpå hon i butiken kommer och ger mig en klänning hon tycker jag borde prova. Hade aldrig valt ut den klänningen själv men väl på kände jag att det var den klänningen jag skulle ha. Bekväm, vacker och passade min kroppsform.

Filip och hans två best men hade tidigt bestämt sig för att köpa nya och helmatchande blå kostymer, och sydde upp dem på Suitsupply i Stockholm. Färgen gick åt ett lite ljusare blått tyg, vilket blev riktigt snyggt och sensomrigt. Då Filips ena best man gifte sig samma sommar sydde de också upp matchande västar som bara brudgummen bar, för att skilja ut sig lite mot sina best men.

kostym lantligt bröllop
lantligt bröllop hårstyling
smycken lantligt bröllop

styling och accessoarer

Hanna: Jag visste att jag ville ha någon form av håruppsättning med blommor. Tyckte det var väldigt svårt att landa i någon håruppsättning, finns så otroligt mycket fint men också att det ska vara något som man känner sig bekväm i vilket är svårt att veta innan. Tillsammans med mycket letande på Pinterest och konsultation med frisör och florist blev det en jättefin håruppsättning som också passade fint tillsammans med brudklänningen och brudbuketten.

Filip gick till en barberare för att trimma skägget och sätta bra linjer alldeles innan bröllopet vilket blev superbra.

lantlig bukett bröllop

Blommorna

Hanna: Vi ville ha skandinaviska och sobra färger som speglade det lite vilda jämtländska landskapet och skogen. Vi satte därför med vår florist ihop en bukett med mycket grönt och blommor med mjuka färger i vitt, lila och rosa. Både jag och Filip samt gäster var särskilt imponerade av rosorna som gick i någon sorts gammelrosa/begie ton - otroligt fina. Tyckte också att floristen fick till det jättebra med en liten splash av de lila blommorna som gick i samma färger som typ blåklockor eller styvmorsviol.

Buketterna till brudtärnorna och corsagen till Filip och best men gick i samma tema som brudbuketten. Corsagen blev precis rätt storlek (varken för blaffiga eller små) och matchade den lite vilda jämtländska floran som vi ville ha. De höll perfekt hela dagen så floristen gjorde ett riktigt bra jobb med dem. Vi beställde även en del av blommorna som fanns i brudbuketten av floristen för att sätta ihop buketter till dukningen av borden.

kyrkobröllop

Vigseln

Hanna: Vigseln startade kl 15.00 på eftermiddagen och solen hade börjat titta fram från molnen. När klockorna började ringa leddes Filip in till altaret av sin syster, med våra två tärnor och två best men efter. Detta blev lite av en överraskning för flera gäster, då de undrade vart bruden var. Jag och Filip la mycket tid på att göra vigseln personlig och kom på idén att jag ensam skulle gå in till den mycket vackra visan “Jamtlandstaus” (Jämtlandstös). Filip ville också väldigt gärna se mig komma emot honom i kyrkan så detta blev helt klart ett otroligt känslomässigt och mäktigt minne. Filips kusin Adam sjöng och spelade låten på gitarr. Tårarna rann för många av gästerna i kyrkan, men framförallt för Filip!

Efter att ha tränat på vigseln med prästen någon månad innan reagerade vi båda på att det kändes som att det gick väldigt fort tills att vi bytte ringar. Vi var också väldigt tacksamma över prästens tal till oss, som kändes mycket genuint och pricksäkert. Efter detta var en av höjdpunkterna när Filips kusiner Adam och Lovisa tillsammans vackert sjöng och spelade Lalehs “En stund på jorden”, från en artist vi båda sett live många gånger och verkligen gillar. Låten hyllar den tid vi får och kändes perfekt som bröllopslåt, så inte många ögon var torra!
Vigseln avslutades såklart med uttåg till jämtlänningarnas nationalsång “Jämtlandssången”, återigen framförd av Filips kusiner. När de spelat klart gick vi alla ut till samma låt, framförd av den mycket duktiga kantorn. Riktigt kraftfullt! Väl ute så följde såklart lite mingel och fotografering. Vi hade också förberett fika och kaffe framför bussarna som skulle transportera våra gäster till festen. Många uppskattade detta som höll energinivån uppe!

vigsel bröllop kyrka
kyrkobröllop vigsel
kyrkobröllop vigsel

Vigselringarna

Hanna: Filip hade tidigt i frieriprocessen bestämt mig för att själv försöka välja förlovningsring till mig. Som bollplank tog han hjälp av sin syster och kusiner, och när butiksmedarbetaren presenterade en av ringarna kändes det rätt direkt. Filip visste att jag gärna ville ha en solitärring, och ringen han hittade hade både en solitärsten i mitten och ett antal mindre stenar i själva ringen (som en kombinerad solitär- och alliansring). Efter frieriet fick han bekräftat att han gjort rätt val, jag älskade den direkt då jag både tyckte den kändes unik, modern men ändå lite klassisk.

Alla ringar köptes på Efva Attlings butik i Stockholm. Var inga problem att hitta vigselringar till Filip och mig då de hade mycket olika alternativ. Jag velade lite mellan en slät guldring och en alliansring men fastnade för den senare då den gick bättre ihop med förlovningsringen.

vigsel bröllop kyrka
vigsel bröllop kyrka
kyrkobröllop vigsel
vigsel bröllop kyrka
kyrkobröllop vigsel
kyrkobröllop vigsel
lantligt bröllop kyrka
lantligt bröllop

Om bröllopsfotografen Amanda Freskgård

Hanna: Vi lade ned ganska mycket tid på att hitta rätt fotograf. Vi googlade mycket och träffade tre stycken. Var viktigt för oss att vi såklart både gillade bilderna, men också att vi klickade med personen bakom linsen. Amanda Freskgård checkade alla boxar. Gillade framförallt hennes bildton som var varm, men ändå lite snyggt avskalad och referensbilder med mycket fina naturmotiv som var viktigt för oss. Kändes också som att hon hade bra koll på fotoplatser i anslutning till vigseln samt med mjuk och fast hand kunde hjälpa oss att känna oss avslappnade och skapa fina bilder.

lantligt bröllop kostymer
lantligt bröllop
lantligt bröllop
lantligt bröllop
lantligt bröllop
lantligt bröllop fest

Platsen

Hanna: Vi visste tidigt i vår planering att Frösö kyrka låg helt i linje med hur vi ville ha vår vigsel. Perfekt storlek utifrån antalet gäster och med magisk utsikt över Storsjön och Jämtlandsfjällen.

Det var även viktigt för oss att försöka hitta en lite lantlig och genuin festlokal. Kyrkås kulturgård var verkligen helt perfekt utifrån de kriterierna, Maria och Tobias som driver gården hade restaurerat ett 200 år gammalt boningshus och samtidigt byggt till en helt fantastisk bar- och restauranglokal. Vi var det första sällskap att arrangera ett bröllop där - och det kändes verkligen som att Maria och Tobias som också bodde på gården hade grym koll på logistiken, maten och var genuina på riktigt. För att det skulle kännas bra ur covid-synpunkt hjälpte de oss att skaffa flera stora tält, vilket gjorde att fick mer utrymme och ventilation. I efterhand är vi glada att vi outsourcade maten, då den både blev så mycket bättre än vi någonsin kunnat ordna och nog hade inneburit ganska mycket jobb oavsett hur väl vi planerat! Maria komponerade en Jämtländsk trerättersmeny med lokalproducerade råvaror och som pricken över i:t fick vi också möjlighet att bjuda gästerna på nygräddad surdegspizza från deras vedeldade stenugn som vickning. Då vi slapp tänka på maten fick vi också mer tid under vår korta sommarsemester att planera dagen med våra toast madames, ordna med dekorationer och t.ex. förbereda vår bröllopsdans!

lantligt bröllop fest
lantligt bröllop fest bordsplacering
lantligt bröllop fest
lantligt bröllop fest
lantligt bröllop fest

festen

Hanna: Vi la väldigt mycket tid på att skapa en personlig och genomtänkt känsla för hela festen. På plats i Kyrkås fick gästerna börja med att gå en tipsrunda som innehöll roliga och lite udda fakta om mig och Filip, allt för att skapa samtalsämnen om oss. Lagen sattes ihop utifrån vilka man satt tillsammans med på middagen, det gjorde att gästerna fick mer tid att lära känna varandra.

När vi anlände till festen ca 1 h efter gästerna gjorde vi det i vår bil som vi utsmyckat med tyg, ballonger och såklart plåtburkar som släpades efter. Våra fantastiska toast madames hade inför detta ställt upp gästerna i en “allé” och delat ut s.k. wedding wands i jämtländska färger. Idén kom från vår fotograf Amanda som tog upp det som förslag på att skapa lite unika bröllopsbilder. Bilderna när vi gick igenom allén med gästerna som viftade med stavarna blev otroligt fina, man kan se att både vi och gästerna tyckte det var riktigt roligt!

lantligt bröllop fest
lantligt bröllop fest

Hanna: Efter det körde vi ca en timmes mingel utanför tälten, där Maria och Tobias med personal dukat upp fantastiskt god och välkomponerad lokalproducerad plockmat och bubbel. Efter detta startade middagen i de stora tälten, där vi lagt mycket tid på att skapa en genuin känsla med mycket naturmaterial så som juteväv och jutesnöre, egenpysslade namnskyltar, hållare och större underlägg av björk vi sågat till själva, egenbundna alkransar som hängde ovanför borden och en massa björkar. Allt glas så som vaser köpte vi på IKEA. Som en liten gåva till gästerna stod där också egengjord hjortronmarmelad med en snygg etikett som min lillasysters sambo designat åt oss. Vi hade också hållit ihop inbjudningskort, vigselprogram och menykort till gästerna med samma formspråk från Anna Göran Design.

lantligt bröllop fest

Bästa minnet från dagen

Filip: För mig var det såklart kvantiteten och kvaliteten i tal, lekar och uppträdanden från gästerna. Gästerna gav så otroligt mycket till oss, kändes verkligen som att de var närvarande och delade vår glädje. Att se Hanna gåendes emot mig i kyrkan var förstås magiskt, liksom då jag på vår vi på vår first look i skogen fick se min otroligt vackra brud för första gången. Hon var verkligen så vacker, med en perfekt klänning, hår och blommor. Våra toastmadames insats är också ett mycket fint minne, de höll ihop dagen helt perfekt och fick med sig gästerna - märktes verkligen hur otroligt mycket tid de lagt ned på festen bara för vår skull!

Hanna: First look i skogen innan vigseln är det första ögonblicket som dyker upp. Efter en morgon med molntäckt himmel började solen skina på oss och jag minns då jag sakta gick fram längs stigen i skogen där Filip stod med ryggen vänd mot mig. När vi såg varandra första gången blev vi båda väldigt rörda och kände oss lyckliga att det äntligen var dags. Ett annat ögonblick är då jag står och väntar på att få gå in i kyrkan med allas blickar mot mig. Jag var väldigt nervös men också lugn på samma sätt när det väl blev dags. Under resten av dagen finns så många fina ögonblick, kände sån värme och kärlek från alla gäster och det känns som alla verkligen hade roligt. Väldigt glad över att vi hade liveband, blev en bra start på festen med många roliga minnen!

lantligt bröllop fest
lantligt bröllop fest dukning
lantligt bröllop fest dukning
lantligt bröllop fest dukning

Mer om Festen

Hanna: Som introduktion till festen hade Filip klippt ihop en tvådelad film med naturnära drönarfilmer, där den första visade våra semestertrakter i Höga Kustern och Jämtlandsfjällen, såklart med Laleh En stund på jorden som bakgrundsmusik. Den andra delen introducerade våra toast madames, med Loreens Euphoria som bakgrundsmusik. Den bestod av filmer från Östersund och Frösö kyrka, och avslutades med en överflygning av Kyrkås kulturgård, varefter Frida och Elin fick gå upp till gästernas jubel.

Middagstemat var helt klart lokalinspirerat. Förrätten, tunnbrödsrullar med jämtländska smaker: rökt regnbåge och älg samt vit caprinost och getmese stod på borden när gästerna kom in i tälten. Vi bjöd på olika öl till. Därefter körde vi en varmrätt på tjälknöl av lokal nötkött, potatis- och jordärtskocksgratäng med svartvinbärsgelé och rödvinssås på samma Côtes-du-Rhône-vin som vi bjöd på som dryck. Till efterrätt bjöd vi på en hjortronparfait med rullrån, bären hade vi plockat själva!

Middagen innehöll många roliga och personliga tal och framförallt många uppträdanden och lekar. Filip och best men körde t.ex. ett tredelat medley på Shallow, Torparrock och Don’t you worry child som hyllning till mig. Våra toast madames fick verkligen jobba hårt för att hålla tidschemat, vilket de också gjorde! Helt otroligt.

lantligt bröllop fest dukning
lantligt bröllop fest dukning

Hanna: Efter middagen gick gästerna till Kyrkås gårdskök för att fylla på med dryck. När gästerna var tillbaka i tältet levererade vi vår bröllopsdans till Tusen och en natt av Charlotte Perrelli i form av en egenkoreograferad bugg och dans. Mitt i låten blev allt svart då säkringen på gården gick, så vi fick köra om den! Var inga problem och många gäster trodde nog att det var en del av dansen, haha! Vårt band Filips Combo körde sedan ett liveuppträdande i två delar. Tobias på gården hade byggt en scen och satt upp ett eget tält för bandet, med en snygg backdrop och ljusanläggning. Jag och Filip hade dansat till dem på min nära väns bröllop i Jämtland två år tidigare och gillade verkligen hur de kombinerade gamla klassiker med moderna låtar från exv. Avicii som passade alla gäster oavsett ålder. Bandet skapade ett ordentligt drag och sångaren var själv ute på dansgolvet och sjöng, vilket höjde stämningen ytterligare. Höjdpunkterna var när bandet körde Kung i baren, och tjejerna tävlade om att sjunga högst mot killarna. Vi vann såklart. Avslutningen med Stad i ljus när alla gäster stod i en stor ring runtom mig och Filip var också svårslagen.

Under tiden bjöd Maria på egenbakade surdegspizzor ifrån gårdskökets stenugn, och Tobias stod i baren. Pizzorna var en riktig succé, otroligt mysigt och genuint! Gjorde att vi orkade hålla i festen. Vi fortsatte att dansa i tältet till en egen spotifylista, Filips svensexegäng körde bl.a. samma låt (Mamaa Laudaa) fyra gånger i rad, haha! Kvällen avslutades med ca 30 min transport hem till Östersund i maklig takt i en superfint restaurerad veteranbuss från 50-talet, där vi fortsatte festen. För våra äldre gäster innebar bussen och resan med den mycket nostalgi!

lantligt bröllop fest dukning

tips till andra

Hanna: Beror såklart på ambitionsnivå men för oss var det viktigt att sätta upp och göra mycket av dekorationerna själva för att sätta vår prägel på atmosfären. Något annat som kändes viktigt var att försöka tänka igenom alla moment och att dagen inte på något sätt skulle kännas stressad med tanke på att vi hade några transportsträckor. Vi ville också att gästerna skulle känna en gemenskap, därför valde vi bland annat att ha en tipsrunda och inslag av gemensamma sånger under middagen med anknytning till Jämtland och Höga Kusten.

Ett tips är att först prata igenom övergripande ingångsvärden och ambitionsnivå gemensamt, innan man börjar arbeta med detaljerna. Vi var duktiga på att växeldra och hjälpas åt med olika områden. Vi gjorde ett ganska stort Excelformulär där vi bl.a. hade alla detaljer om gästerna, maten, allergier, ansvarsområden, to do inför bröllopet, bordsplacering osv. Tog såklart lite tid, men gjorde att vi hade bra koll på allt som skulle göras. Glöm heller inte att ta hjälp av familj och vänner för att inte allt ska kännas övermäktigt, särskilt under själva bröllopsveckan för att allt ska vara ordnat och klart på själva bröllopsdagen. Många ville gärna hjälpa oss vilket vi är tacksamma för och de dagarna är också fyllda med roliga och fina minnen.

Självklart är toastmadames/toastmasters insats väldigt värdefullt! Våra toastmadames gjorde ett fantastiskt jobb med att hålla ordning och hålla en härlig feststämning under hela kvällen. Vi upplevde att de uppskattade att vi var tydliga med hur vi ville att dagen och kvällen skulle vara.
Ett generellt tips är att verkligen lyssna på varandra och vara öppen om hur man känner, om något inte känns bra för båda får man lägga lite tid på att anpassa sig eller ta bort vissa moment. För oss var det viktigt att vi båda skulle kunna slappna av och känna att vi fått med inslag som var viktigt för oss båda två.

lantligt bröllop fest dukning

Fotograf: Amanda Freskgård
Brudklänning: Zetterberg couture
Kostym: Suitsupply
Brudgummens skor från Myrqvist
Fluga: John Henric
Festlokal: Kyrkås Kulturgård
Florist: Florist Ellebring (jobbar numera på Linnéan i Östersund)
Ringar: Efva Attling
Trycksaker: Anna Göran design
Hårstylist: Wash Frisörer i Östersund
Makeup: Filips syster Anna, som jobbar med styling och makeup på Åhlens i Sundsvall
Catering: Kyrkås kulturgård