Romantiskt Och Höstigt Stadsbröllop I Malmö: Lua + Andreas
Lua och Andreas gifte sig på High Court i Malmö den 2 oktober 2021. Med gäster från världens alla hörn ville de gifta sig nånstans centralt. Redan innan paret förlovat sig hade de förälskat sig i High Court, så när det vankades bröllop var det inget tvivel om var vigseln skulle hållas. Bruden själv sammanfattar deras bröllop som ett magiskt och romantiskt sådant, men vi ska såklart få ta del av hela berättelsen.
Med under den stora dagen var fotograf Sanna Dolck Wall vars foton vi nu ska få spana in.
Så träffades paret
Lua: Vi träffades första gången på en konsert sommaren 2018 eftersom vi hade gemensamma bekanta, men pratade i bara fem minuter. Fyra månader senare bestämde jag mig för att gå in på Tinder, för jag ville verkligen träffa någon seriös. 30 minuter efter jag skapade en profil så skrev Andreas till mig, han kände igen mig från konserten men jag kunde inte komma ihåg var vi hade setts! Till slut kom jag på det. Dessutom upptäckte vi att vi var grannar och bodde på samma gata, bara några hus ifrån varandra.
Vi hade vår första dejt fem dagar senare och efter en vecka kysstes vi för första gången, och blev tillsammans den 11 januari 2019. Eftersom vi var grannar, så var det lätt att ses varje dag. Vilket vi också gjorde, så länge ingen av oss var bortresta. Inom några månader flyttade vi ihop och jag hyrde ut min lägenhet. Strax efter vi firade 1 år tillsammans friade Andreas till mig.
Det var på vintern (några veckor innan Corona verkligen bröt ut i Europa) och när jag kom hem från jobbet så var det mörkt. När jag öppnade dörren började min favoritlåt (Beyond av Leon Bridges) spelas och jag såg hur Andreas hade fyllt vardagsrummet med levande ljus och var uppklädd. Det var så fint och vi båda grät och han gick ner på ett knä och friade. Efteråt gick vi på middag på en restaurang vi båda hade velat prova. Vi valde att inte berätta om förlovningen för någon förrän dagen efter, eftersom vi ville ha den kvällen bara för oss själva.
Andreas: När jag såg Lua för första gången i brudklänningen under vår first look.
Lua: När de spelade ”Det är så jag säger det” under ceremonin och Andreas och jag höll varandras händer, tittade och sjöng låten till varandra.Det var också speciellt när vi gick in i salen där ceremonin var och såg alla vänner som hade kommit: vänner som vi inte sett på över ett år, vänner som kom från Göteborg, Stockholm, Tyskland, USA, England, Brasilien… bara för att vara med oss under den dagen.
Planering av bröllopet
Lua: Vi planerade allting tillsammans. Jag följde flera konton på Instagram (bl.a. Sisters in Law) och hämtade inspiration därifrån. Vi hade inte direkt något tema. Vi ville att det skulle vara smakfullt men enkelt, utan något överdrivet. Framför allt så var vi båda överens om att bröllopet skulle kännas som oss. Vi skulle ha gift oss den 15 maj 2021 men ändrade till 2 oktober samma år. Under en lång tid var vi oroliga att vi inte skulle kunna ha över 50 gäster eller att min familj (som kommer från Brasilien) inte skulle kunna komma på grund av pandemin, men i slutet gick allting bra!
Styling och accessoarer
Lua: Jag brukar inte sminka mig så mycket, så jag ville gärna ha något som kändes naturligt. Även håret ville jag styla fint, men inte alltför komplicerat. Jag hittade en leverantör som gör hårsmycken på Instagram, som heter Vivi Embellish, som gör vackra blomsterpins som man kan sätta i håret. Det var så himla vackert och en fin kontrast mot mitt mörka hår.
Jag köpte också ett par örhänge från George Jensen. Jag ville ha något speciellt från bröllopet som jag kunde behålla och återanvända många år framåt, och som också kunde vara mitt “något nytt”. Jag hade också tänkt på den traditionen ”Something old, something blue, something borrowed and something new and a six pence on your shoe”. Min syster fixade ett litet mynt jag kunde ha i skorna och lånade ut ett litet örhänge som jag hade i mina öron. Som “något blått” hade jag en ring med en blå sten jag fick av min gudmor när jag var 13 år. Jag hade även två silverarmband: ett jag fått av min mamma och ett jag fått av Andreas.
Plats för bröllopet
Lua: Under hösten 2019, innan vi förlovade oss, var vi på en utställning om samer på High Court. När jag läste på deras hemsida fick jag veta att man även kunde hyra deras lokal för bröllop. När Andreas friade till mig sa jag på en gång: ”Jag vet var vi kan gifta oss!”. När vi besökte platsen igen tittade vi på varandra och sa: "det är här! Det blir perfekt!".
För mig var det viktigt att det var en cool lokal men också att det var lätt att ta sig till och från, utan att behöva hyra ett bus eller ge en karta till gästerna. Jag ville gärna ha något centralt, så alla kunde hitta dit och känna att de kunde stanna sent på kvällen utan bekymmer. Och att folk som kom från andra städer eller länder kunde enkelt hitta ett hotell i närheten och promenera till festen, eftersom High Court ligger väldigt centralt i Malmö.
Vigseln
Vigseln var den viktigaste punkten på dagen! När vi förlovade oss, fick vi veta att Andreas väns pappa var vigselförrättare och pratade portugisiska, mitt modersmål. Vi höll det hemligt från min familj, så det var först när ceremonin började som han avslöjade att han kunde prata båda språken. Hela bröllopet hölls på både svenska och portugisiska.
Det var så speciellt att kunna göra min familj delaktiga i själva ceremonin. Min systerdotter, Mia, som är bara 2 år bar våra ringar. Vi hade också anställt två tjejer (Hedda Strandberg och Lisa Frisk) som sjöng på ceremonin. De spelade flöjt när vi gick in följt av tre låtar som vi fick välja speciellt till bröllopet: ”Beyond”, av Leon Bridges, ”Det är så jag säger det” av Håkan Hellström och ”Into my arms” av Nick Cave. Alla låtar betyder mycket för oss och det var extra vackert att ha någon spela live för alla under ceremonin.
Vigselringarna
Lua: Andreas ärvde sin morfars gamla vigselring, som var något som betydde mycket för honom. Så vi hittade en guldsmed i Malmö som kunde smälta guldet från ringen och skapa en ny ring till Andreas. En som var lite bredare. Jag hade tänkt köpa min vigselring i butik, men juveleraren frågade vad jag letade efter och sa att han kunde skapa min ring också. Jag ville ha en ring i vitt guld med diamant runt omkring men att halva ringen skulle vara vriden. Han lyckades och skapade en alldeles unik ring till mig.
Lua: Under en lång tid hade jag vant mig vid tanken att min familj antagligen inte skulle kunna närvara pga pandemin. Alla bor i Brasilien och trots att de hade köpt biljetter och var vaccinerade, så tillät inte Sverige icke-EU-medborgare att komma in. En månad innan bröllopet upptäckte jag dock att Finland tillät alla nationaliteter att flyga dit, så länge man hade varit fullt vaccinerad minst 14 dagar innan resans start.
Efter många samtal med gränskontrollen, polisen och ambassaden fick jag klart för mig att de kunde komma in i Sverige, om de först flög till Finland. Först trodde jag inte att min familj skulle vilja göra det, men alla ombokade sina flyg till Helsingfors, sov där en natt, sedan flög de till Stockholm där jag mötte upp dem. De spenderade några dagar i Stockholm och tog sen tåget ner till Malmö. Det var så galet och osannolikt, men jag är så tacksam att det funkade. Det blev ett stort minne för livet och vårt bröllop skulle definitivt inte varit detsamma utan min familj där.
Om fotografen Sanna Dolck Wall
Lua: Strax efter vi förlovat oss och valt datum började vi leta efter en fotograf. Vi googlade helt enkelt ”fotograf Malmö” och fick upp många hemsidor som resultat. När vi kom in på Sannas hemsida, gillade vi hennes stil direkt. Det var precis vad vi hade letat efter. Dokumentärskänslan, smakfullheten och att bilderna kunde berätta en historia. Vi intervjuade några fotografer, men Sanna var den som vi klickade mest med. Det kändes som vi skulle kunna vara vänner, hon var intresserad av att veta vår historia och att lära känna oss.
Efter ett halvår avbokade hon oss, eftersom hon var gravid och förväntades ha sitt barn exakt runt datumet vi skulle gifta oss. Vi var ledsna men hon hjälpte oss att hitta en ny och duktig fotograf. Men när vi bestämde oss för att flytta fram bröllopet fem månader på grund av pandemin kom jag på: Jag kan fråga henne igen! Hon kanske kan fota oss i oktober!
Och det kunde hon! Vi blev så glada. Eftersom vi ändå skulle flytta fram datumet, kollade vi med alla leverantörer (fotograf, vigselförättare, sminkös och lokalen) vilket datum som skulle passa dem bäst. Vi hade tänkt boka om till den 11 september men Sanna sa till oss att pandemilagen skulle sträcka sig (just då) fram till den 30 september, så det kanske vore bäst att boka i oktober. Tur för oss, eftersom restriktionerna släpptes just den 29 september och tre dagar senare kunde vi ha vårt bröllop med alla våra 87 gäster!
Val av klädsel
Lua: Jag började leta ganska tidigt eftersom jag läst att det var bra att prova klänningar ca 9 månader innan bröllopsdagen. Jag visste att jag ville ha en rätt så enkel klänning, utan volym och lite mer slät. Jag gick runt i Malmö och provade flera men ingen klänning kändes 100%. I en tidning hade jag läst om en ung kvinna från Kalmar som började designa brudklänningar när hon var 18 år, så jag bestämde mig för att resa till Stockholm och prova hennes klänningar. Med mig hade jag min brudtärna som bor i Stockholm. När jag kom in på Abby Waits gillade jag butiken och servicen direkt, det var helt annorlunda från alla andra ställen jag besökt i både Malmö och i Stockholm. Den första klänningen jag provade var den jag köpte och den satt helt perfekt på mig, som om det var meningen att jag skulle köpa den. Eftersom vi flyttade fram bröllopet fick klänningen hänga i min garderob i ett år innan vi gifte oss.
Andreas sa först att han skulle ha kostym på sig men ändrade snabbt till smoking. Han använder redan kostym på jobbevenemang ibland, så det var roligare att hitta något speciellt han kunde ha på sig för första gången på vårt bröllop. Han fick mycket hjälp på butiken Marty i Malmö. Han fick bra personlig service av killen som jobbade där, som beställde exakt den modellen han ville ha och såg till att han hade alla accessoarerna för att komplettera sin look. Han såg extremt snygg och stilig, om jag får säga så!
Blommorna
Lua: Jag litade 100% på att vår florist Sophie skulle göra ett bra jobb och bara sa till henne att vara kreativ och göra en bukett med hösttema. Hon gjorde även arrangemanget till vår vigselbåge, som var en halvmåne (mitt namn betyder måne på portugisiska). Det blev så otroligt vackert. Någon dag innan bröllopet kom vi till hennes ateljé för att se blommorna hon hade valt och det var precis som vi hade tänkt oss, eller snarare ännu bättre! Hon ordnade även blommorna som gick till vår tårta, bakad av Lina Veber Cake.
Lua: Både jag och Andreas är ”foodies” så det var viktigt att maten skulle vara riktigt bra. Vi hade en trerättersmiddag med fisk- och vegetariskt alternativ. Jag designade menyn, hur servetterna med torkade blommor och allas namn skulle se ut. Vi hade två fantastiska toastmasters som hjälpte till med alla tal och översättning till respektive språk. Vissa höll tal på svenska och andra på portugisiska, men vi hade även några engelsktalande vänner som vi ordnade översättning till. De ordnade även lekar som var superroliga och engagerade gästerna.
Vi hade också ordnat en fotoautomat som gästerna kunde gå och ta bilder i tillsammans. Så kunde de ta en remsa med sig hem och lämna en kopia till oss! Det var mycket uppskattat och alla hade roligt med den!
En annan rolig grej var att jag köpte ca 30 st tomtebloss till när det blivit mörkt, som gästerna fick hålla under en porträttfotografering. Bilderna blev helt magiska!
Tips till andra som planerar bröllop
Lua: Följ flera bröllopskonton på Instagram för inspiration, spara en mapp bland dina foton med bröllopsidéer. Prata med vänner! När man minst anar det så är det någon som känner någon duktig musiker, någon som kan hjälpa till med någon detalj eller gästbok. För mig ska en bröllopsplanering startas med en triage av antal gäster, lokal och budget. Alla dessa tre måste synkas för att komma vidare med planeringen. Viktigaste av allt är att bröllopet ska känna som paret som ordnar den. Vill man gå loss på kläder, ringar? Eller vill man satsa på en häftig lokal eller bra mat?
Det är också roligt att tänka på aktiviteter under festen. Dagen kommer att gå så snabbt, så det är bra att börja tidigt! Vi ville gärna mingla och spendera så mycket tid som möjligt med våra gäster, så vi tog porträttbilderna innan ceremonin började, efter vår first look. Annat som var mycket uppskattat (och som jag nästan gav upp på att göra) var programblad med en kort beskrivning om alla gäster. Folk tyckte att det var superroligt! Dessutom inkluderade jag ett litet quiz om oss, vilket alla försökte lista ut svaren till.
Fotograf: Sanna Dolck Wall
Brudklänning: Abby Waits
Skor: Sania D’mina
Örhängen: George Jensen
Hårsmycke: Vivi Embellish
Vigselbåge: J.A weddings
Smoking: Cavalier
Skor: Morias
Fluga: John Henric
Manschettknappar: Portia
Vita hängslen: Albert Thurston
Festlokal: High Court, Malmö
Florist: Sophie från Florista i Malmö
Ringar: Ringarna designades av Ivan Vikland, Viklands Gamla Västers Diamant
Trycksaker: Inbjudan och namnskyltar beställdes hos Bjud-in med elegans. Men menyn och programmet gjordes av Lua i Canva.
Hårstylist och makeup artist: Elisabet Stenehov
Catering: Restaurang Ivar på High Court
Vigselförrättare: Pelle Thörnberg