Glad Midsommarhelg 2020!
Precis som med bröllop så blir många andra festligheter lite annorlunda under 2020. Det stora midsommarfirandet då man samlar familj och vänner för att fira sommaren blir begränsat, men vi hoppas att ni alla ändå får en trevlig midsommarhelg. God mat, läskande drycker och 5-kamp med barnen kanske står på schemat?
I det här inlägget tänkte vi dela med oss av somrig sista-minuten inspiration inför midsommarhelgen. Enjoy!
Somrig dukning med midsommartema
Vår bloggande fotograf Amanda Freskgård delar på sin blogg med sig av en somrig dukning lagom till midsommar. Vackert porslin, saft, paj och väldoftande syrener pryder bordet. Här i norr blommar syrenen för fullt just nu, lagom till midsommar!
En himmelskt god sommartårta!
Och vad är en midsommar utan en jordgubbstårta? Vår andra bloggande, fotograf Matildas Tillvaro, delar med sig av ett smarrigt recept på sommartårta med egengjord lemoncurd på sin blogg.
Från arkivet:
Så gör du en egen midsommarkrans som håller hela dagen
- skrivet av florist Josefin Wikholm
1. För att binda en krans behöver man, förutom blommor, också lite annat material.
Skaftad ståltråd, myrtentråd, en avbitare och floratejp.
2. Floratejp är en sådan smart uppfinning att när man drar i den lite sträva tejpen så blir den lite klistrig. Till att börja med ska man täcka ståltråden med floratejp. Genom att försiktigt töja ut tejpen samtidigt som man virar den runt tråden som i en spiralrörelse så kommer den att fästa på ståltråden som sedan ska bli själva stommen till kransen. Det är viktigt att tejpen hamnar tätt intill ståltråden utan att hänga löst. Detta kan vara ett moment man kan behöva öva på några gånger för att få det att kännas helt rätt. Floratejpen gör dels att man slipper ha ståltråd rätt mot huden i ansiktet och att blommorna fäster bättre mot kransen, samt att de inte lite lätt går av eftersom att man annars lindar ståltråd mot ståltråd för att fästa blommorna. Om man använder en ståltråd som inte är lackad så är det också extra viktigt att använda floratejp så att man inte får metall-märken eller olja i ansiktet när man har på sig kransen.
3. Det kan ofta behövas flera ståltrådar när man ska göra en krans, för att stommen ska räcka hela vägen runt huvudet. Fäst två eller tre trådar med varandra innan du flora-tejpar dem, så att de sitter tätt ihop. Måtta ut hur stort huvud du eller personen som ska ha kransen har och böj kransen så att den sitter bekvämt mot huvudet. Gör små krokar längst ut i kanterna så att de kan haka fast i varandra och prova sedan för att se om den sitter bra på.
4. Som ni ser på denna bilden så har jag surrat fast en del av myrtentråden på en mindre spole (en liten gren) för att göra den lättare och smidigare att använda den vid själva bindandet av hårkransen. Detta är en smaksak, men jag tycker att det är klumpigt att ha hela spolen med tråd när jag lindar en krans, så jag jobbar hellre med mindre spolar och om tråden tar slut så får man fästa och fortsätta med lite ny tråd.
5. Sen är det bara att börja linda! Knäpp upp krokarna i ändarna på kransen, så att den är ”utfälld” vid bindningen, det tycker jag brukar vara mycket enklare. Börja från ena endan och sluta i den andra. När man binder en krans är det bara fantasin som kan sätta stop för hur man gör. Låt kransen bli ett konstverk! Traditionellt, och alltid när man binder en klassisk hårkrans, så som tex midsommarkransen så är det viktigt att man alltid lindar åt samma håll. Man snurrar alltså myrtentråden runt stommen och fäster mindre chok av blommor på den och det är viktigt att alla blomhuvuden tittar åt samma håll. Man binder då med stjälkarna lagda mot sig och blomsterhuvudena tittandes bortåt. Detta är fortfarande en bra regel och riktlinje, däremot tycker jag, så länge man verkligen ser till att allting sitter ordentligt att man i ett kransbinderi som detta kan få ändra och sätta blommorna åt olika håll så att de sitter snyggt tillsammans i grupper utspridda över kransen. Det handlar om att öva så att man vet vad man gör, men också att låta fantasin flöda. Som ni ser på bilden har jag vänt och placerat blommornas huvuden tittandes mot mig. Detta gjorde jag för att jag ville att blommorna längst bak i nacken skulle titta framåt snarare än bakåt. Dra åt myrtentråden så hårt att blommorna sitter, men låt det inte bli så hårt att blommornas stjälkar går av.
6. När man bundit hela vägen runt så är det dags att fästa. Det gör man genom att snurra tråden ett varv och sedan ta den genom sin egen ögla, egentlige precis på samma sätt som man fäster en sytråd efter att man sytt i tyg.
7. Och ta-da! Du ha en färdig krans!
Midsommarbröllop
Midsommarbröllop brukar vara populära och vi vet att det finns brudpar där ute som gifter sig i helgen även i år. Söker du inspiration till ett midsommarbröllop inför kommande år? Spana in dessa bröllop från arkivet:
Vi hoppas ni får en underbar midsommarhelg nu! Blomstrande kramar från oss på Sisters in Law!